Tunceli Üniversitesinde Ortak Hüzün Kerbela konferansı
Konferansa Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, kurum müdürleri, basın mensupları, üniversite öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Konferansta, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi müzik topluluğu tarafından müzik dinletisinin sunulmasının ardından Tunceli Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Durmuş Boztuğ bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Boztuğ konuşmasında, “Tüm İslam aleminin ortak matem günü, bu matemi bir fırsata dönüştürüp acıyı bal eylemeliyiz, Anadolu da acıyı bal eyleme denilir, bir daha insanoğlu böylesi zalimliklerle, zulümlerle karşılaşmasın diye birlikte yaşama kültürümüzü ortak yaşama bilincimizi geliştirmeye vesile olmak için kullanalım diyorum, hem muharrem matem orucumuzu, hem ramazan ayını hem milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı birlikte yaşamak için ortak yaşamı geliştirmek adına kullanalım, tabi bu bir süreçtir hemen bugünden yarına olacak bir şey değildir, tekrar Allah’a bin şükürler olsun ki diyorum nereden nerelere geldik, geçmişte hatırlarsınız soğuk savaşın çatışmacı, kavgacı, dışlayıcı, ayırt edici, bölücü, parçalayıcı kültürü ortamında insanlarımız birbirine düşman ilan edilirken, alevinin elinden kesilen yenilmez, alevinin elinden pişirilen yenilmez, banyo etmez, mum söndürür benzeri aşağılayıcı ötekileştirici, çatışmacı ortamdan Allah’a bin şükürler olsun bugün muharrem de bizim, ramazan da bizim ortamına geldik bugünlere gelmemizde emeği geçen herkese ama herkese sonsuz şükranlarımı, minnetlerimi sunuyorum, bugünlere gelmemizde önemli, isimsiz neferlerden, isimsiz kahramanlardan birisi olan kardeşimiz Harun Tokak hocamıza sözü bırakıyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Boztuğun konuşmasının ardından Gazeteci-Yazar Harun Tokak söz aldı.
Gazeteci-Yazar Harun Tokak,”Gerçekten Allah’a binlerce Hamd etmemiz gereken günlerdeyiz sadece Tunceli’de değil Anadolu’da hatta Avrupa’nın, dünyanın pek çok ülkelerinde canlar buluşuyor, konuşuyor, kucaklaşıyor.
Hakikaten rüyalarımızda bile zor göreceğimiz günler görüyoruz, rabbim inşallah bu kardeşliği bu birlikteliğimiz kıyamete kadar devam ettirir, anlıyoruz ki ortak acılar bizi kucaklaştırıyor, bizi kardeş kılıyor, bizi birbirimize yaklaştırıyor, bizim ne kadar birbirimizi özlediğimizi gösteriyor, şu salonda şu tabloyu aslında biz ne kadar özlemişizdir, ne kadar arzu etmişizdir ama neden bu kadar yıl aramızdaki duvarları yıkamadık, neden kucaklaşamadık, neden bir araya gelemedik ama bakın yine bizi bir araya onlar getiriyor işte bu bir medeniyettir, bu bir kardeşlik medeniyetidir, Ehl-i beyt medeniyetidir, kerbela mateminden bir medeniyet çıkarma kültürüdür. Bu kültürü dünyaya yayabilirsek, dünyaya ulaştırabilirsek burada muhteşem bir sevgi medeniyeti çıkarmayı başarabiliriz dedi” ve konuşmasına kerbela olayını anlatarak devam etti.
Yazar Tokak’a konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ tarafından plaket verildi.